Ismerje meg a bárányhimlő kórképét!

811
HOZZÁSZÓLÁS:

A bárányhimlő úgy szerepel a köztudatban, mint tipikus gyermekbetegség. Tény, hogy a lakosság körülbelül nyolcvan százaléka átesik rajta tízéves kora előtt, de legkésőbb tizenöt éves koráig. A felnőttkorban elkapott bárányhimlő komoly szövődményekkel járhat, terhesség esetén károsíthatja a magzatot. A betegség terjesztéséért a ‘varicella zoster‘ nevű vírus felelős.

A tünetek megjelenésénél ne késlekedjünk!a-szelid-himlo-baranyhimlo-size-3

A bárányhimlő többnyire alacsony lázzal, elsősorban a törzsön és a hasi területen jelentkező bőrtünetekkel kezdődik. A pici, vörös, viszkető, pattanásszerű kiütések néhány nap alatt víztiszta folyadékkal telnek meg, közepük picit behúzódik – ez már össze téveszthetetlenül a bárányhimlő jele.

A kiütések eddigre már az arcon, a végtagokon, a fejbőrön, sőt a száj nyálkahártyáján is megjelenhetnek. A hólyagocskák ezután besötétednek, majd hét-tíz nap alatt pörkösödve leszáradnak.
Fontos, hogy ne vakarjuk őket, mert megmaradhat a nyomuk!

Avaricella zoster nevű vírus által terjesztett betegség kifejezetten ragályos: zárt közösségben (óvodában, iskolában) nagyon gyorsan terjed, egy családon belül pedig szinte kivétel nélkül mindig elkapják egymástól a testvérek is. A betegség lappangási ideje két-három hét: a pöttyök megjelenése előtt pár nappal már igen, a pörkösödést követően viszont már nem fertőz.

Szövődmények:

Szerencsére ritkán jár súlyos szövődményekkel. A betegség leggyakoribb szövődménye a bőr bakteriális felülfertőződése.
Ritka szövődménye lehet a máj- és tüdőgyulladás, vagy még ritkábban a jóindulatú kisagyi gyulladás, vagy netán a maradandó idegrendszeri károsodással járó agyvelőgyulladás. Utóbbi kettő ijesztő ijesztő tünetekkel járhat, de pl.: a kisagyi gyulladás néhány hét alatt általában magától is meggyógyul.

A felnőttkorban elkapott bárányhimlőnek nagyobb eséllyel alakulnak ki szövődményei, ezért serdülőkor után érdemes vírusellenes szerekkel segíteni a gyógyulást. Az antivirális kezelést tanácsos a bőrtünetek megjelenését követő huszonnégy-negyvennyolc órán belül megkezdeni.

Védőoltás – meddig véd?

A lehetséges súlyos szövődmények kivédésére és a kellemetlen tünetek elkerülésére egyre több édesanya választja gyermeke számára a bárányhimlő elleni védőoltást. A vakcina elölt vírusokat tartalmaz, és két egymást követő oltás esetén hosszú távú védettséget eredményez. Azt illetően azonban még nincsenek adatok, hogy élethosszig elég-e a védőoltás, ezért a betegségen át nem esett, gyermekvállalás előtt álló nőket mindenképpen érdemes (újra) beoltani. Arra vonatkozóan sem áll elegendő adat rendelkezésre, hogy vajon a védőoltás véd-e a vírus által többnyire idős korban előidézett betegség, az övsömör ellen.

Övsömör – ha a vírus újra támad

A lezajlott bárányhimlőt követően előfordulhat, hogy a vírus nem távozik a szervezetből, hanem egy gerincoszlop melletti idegdúcban lappang, és az idegsejt szétesése vagy az immunitás gyengülése esetén övsömört okozva újraéled. Az övsömör tipikusan a test egyik oldalán jelentkezik: abban a sávban, ahol az adott idegdúc idegpályái futnak.

Az általában mellkason, hason vagy deréktájon jelentkező tünetegyüttes heves fájdalommal indul. A nagyon erős fájdalom miatt epekő, vesekő, vakbélgyulladás vagy infarktus gyanújával is vizsgálhatják ekkor a beteget.

A fájdalom megjelenését követő 1-3 napban jelentkeznek a bőrtünetek. A kiütések pontosan úgy néznek ki, úgy és ugyanannyi idő alatt gyógyulnak, mint a bárányhimlő, de csak az adott sávban jelennek meg.

811
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]