Tudja meg, miért hasznos a láz bárányhimlő idején

754
HOZZÁSZÓLÁS:

A bárányhimlő a leggyakoribb zsírmérgezés okozta gyermekbetegség. Igen fertőző, alig van gyerek, aki elkerüli. Az oka a mérgező zsír vagy zsírsavak kiválasztása a haj faggyúmirigyein keresztül, ami a vírusok kedvenc táplálkozási helye.

A betegséggel járó jellegzetes hólyagokat a mikroorganizmusok váladékának kémiai égető hatása okozza. A bárányhimlőhöz hasonló himlő és diftéria már teljesen megszűntek a magasabb higiénés körülményeknek köszönhetően. A gyermekbetegségek gyógyítására használatos módszereket két cím alatt összegezhetjük : lázcsillapítás és serkentés. A lázcsillapítók használatában a vezető helyet az örök kedvenc, az aszpirin foglalja el.

Tényleg kell az aszpirin?

Az aszpirin a karbolsav származéka. Már jó száz évvel ezelőtt is használták; egy csepp karbolsav egy kanál cukorral, és kész a lázcsillapító vagy a fájdalomcsillapító a fejfájás elűzésére. Az aszpirin a német kémikusok legszebb álmainak valóra váltása. Fenol- karbolsav- származék, tartalmazza a fenol minden kémiai tulajdonságát a karbolsav halálos hatása nélkül.

Ha aszpirin szedése után vizeletvizsgálatot végzünk, kimutathatjuk a fenol jelenlétét a vizeletben. A fenolhoz hasonlóan az aszpirin bénítja az idegvégződéseket, és így elrejti a fájdalmat. Egy csapásra megszűnik a fejfájás, kimerültség és a rossz közérzet.

Az aszpirin leviszi a lázat is azáltal, hogy részlegesen gátolja a pajzsmirigy és a mellékvese működését. De a fenolszármazékok felborítják a májműködést, és károsítják a májsejteket. Így az aszpirinnal nem teszünk egyebet, mint hogy az egyik ördögöt (a betegségeket okozó mérgeket) egy másik ördöggel kíséreljük meg kiűzni. Gyerekeknél a láz mindig nagyon megrémiszti a szülőket.

Tulajdonképpen mi is a láz rendeltetése?

Veszélyes dolog, amit le kell győzni, és aggódni kell miatta? Vagy csupán a szervezet törekvése a mérgek elégetésére, eltávolítására? Gyermekkori betegségeknél a láz a májban kezdődik. Erős, jó felépítésű gyereknél, akinél a-belső elválasztású mirigyek kifogástalanul működnek, a máj tökéletesen közömbösíti a mérgeket. A gyerek nincs rosszul és nem érez fájdalmat, kizárólag láza van; ha a máj környékét óvatosan megtapogatjuk, érezhetjük, hogy felette magasabb a hőmérséklet.

Ha a láz nyelv alatt mérve 40,5 C, a máj belső hőmérséklete elérheti akár a 43,3 C-ot is. De ha a máj képtelen a mérgeket tökéletesen oxidálni, és a méreg bekerül a vérkeringésbe, a belső elválasztású mirigyek hatására a méreg a máj helyett a nyálkahártyán keres kiutat a szervezetből. Ez történhet a felső légúton keresztül, influenza, orrmelléküreg-gyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás, de még tüdőgyulladás formájában is, ami nem .egyéb, mint a hörgőhurutnak (bronchitis) egy súlyosabb, bonyolultabb megjelenési formája. A betegség egész lefolyása alatt a máj teljes erejét igénybe veszi a betegség mérgező salakanyagának a közömbösítése, amit a láz is bizonyít.

Láz idején hasznos a böjtölés

Ilyenkor, amikor a máj amúgy is erősen igénybe van véve, nem szabad még az emésztéssel is tovább terhelni. Sokat levehetünk a májra háruló feladatok támogatásáért, ha nem eszünk. Amíg ég a tisztító tűz, a szervezet nem kíván táplálékot. Ezért utasítják vissza az állatok és sok gyerek is az ételt, amíg a szervezet le nem győzi a betegséget. A böjtölés nemcsak csökkenti a lázat, enyhíti a bajt és elősegíti a kiválasztást, de csökkenti a májra háruló terheket és megelőz olyan súlyos komplikációkat is, mint például a középfülbetegségek, az agyhártyagyulladás és a csecsnyúlványgyulladás.

Egyes ajánlások szerint a böjtölést (tört jégen, vízzel hígított gyümölcs- vagy zöldséglén) csak akkor szabad abbahagyni, amikor a láz már huszonnégy órája alábbhagyott. Hasznos eszünkben tartani a szabályt, miszerint a méreg a belekből huszonnégy óra alatt, a vérből három nap alatt, míg a májból öt nap alatt tisztul ki, ha közben nem eszünk semmit.

Mindebből látszik, hogy a láztól csak azért félünk, mert félreértjük, és hogy a láz nem egyéb, mint a természet segítsége. Soha nem okoz kárt; nem szabad lenyomni gyógyszerekkel, és nem szabad táplálni étkezéssel.

Sok influenza fajul tüdőgyulladássá pusztán amiatt, hogy aggódó nagymamák evésre erőltették a gyereket. “Csak egy kis csirkelevest, hogy legyen a gyereknek ereje” – mondják. A baj csak az, hogy a máj ebben a stádiumban nem tud megbirkózni az ételben levő fehérjével és keményítővel.

754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]